Більшість професіоналів сходяться на думці, що обрізка дерев навесні - найправильніше рішення. Якщо температура ще близька до нуля, а сонце вже активне, то плодові дерева ще знаходяться в стані спокою. А ось їх кора вже стає пластичною і податливою, що дозволяє проводити обрізку з мінімальними пошкодженнями.
Чотири основні види обрізки плодових дерев
Залежно від завдань, які ставить перед собою ця процедура, розрізняють:
формуючу обрізку, яка потрібна, щоб надати кроні певний вид або необхідний розмір;
регулюючу, завдання якої - забезпечити збереження існуючих параметрів крони, а також домогтися оптимального співвідношення між розмірами дерева і кількістю плодів на ньому;
омолоджуючу, що проводиться для старіючих і старих дерев і потрібна, щоб стимулювати зростання нових молодих гілок;
відновну, яка необхідна, щоб повернути здатність до зростання, розвитку і плодоношення, якщо рослина запущене або постраждало від неправильного догляду, посухи і т.д.
Окремо проводиться обрізка після посадки. Вважається, що навіть якщо дерево було посаджено восени, таку операцію найкраще робити навесні, коли ви можете бути точно впевнені, що саджанець прижився.
У перші роки після посадки молоде дерево обрізають за певною схемою. Тут важливо правильно вкорочувати всі скелетні гілки, які згодом виявляться кронообразующімі. Всі слабкі гілки при такій обрізці вкорочують вдвічі, а у сильних обрізають ⅓. Якщо з'являються гілки, які будуть нижче рівня передбачуваної сформованої крони, то їх видаляють повністю. Вертикальні пагони, як і ті, що ростуть усередину крони, теж повністю вирізаються.
У всіх цих випадках потрібні правильні інструменти для обрізки дерев. Залежно від діаметра гілок тут можуть використовуватися секатори або пилочки.
Коли і як проводити регулюючу і омолоджуючу обрізку
Коли дерево плодоносить регулярно, його обрізають, щоб регулювати процес плодоутворення. У цьому випадку навесні видаляють всі вертикально зростаючі гілки, а також сухостій. Крім того, в цьому випадку може виконуватися і обрізка дерев восени. У цьому випадку видаляються гілки, які взагалі не плодоносили за сезон.
Омолоджуючу обрізку виконують навесні. В цьому випадку необхідно максимально сильно прорідить крону. Зовнішні старі гілки теж видаляють, навіть якщо вони плодоносять. Повернутися до "стандартної" регулюючої обрізку можна тільки на наступний сезон. Важливо розуміти: будь-яке видалення гілок сприяє утворенню нових пагонів. Тому якщо мова йде про плодові дерева, вибирається дещо інший принцип формування крони.
Особливості обрізки зерняткових і кісточкових плодових дерев
Плодові дерева на сильному підщепі і з потужною кореневою системою можуть прожити до 30 років. І щороку потрібно буде проводити підрізування, оскільки це сприяє плодоношення. Наскільки сильно потрібно буде обрізати? Це залежить від виду плодової культури, а також від віку дерева.
У кісточкових і зерняткових дерев є свої особливості по вирощуванню. Наприклад, яблуні добре можна вирощувати на слабкому підщепі типу "струнка колона". А груші часто "самі по собі" формують стандартну Колоновидні крону і практично не вимагають втручання. Якщо ж мова йде про кісточкових деревах, то крону у них починають формувати в середньому в три роки. Якщо затягнути цей процес, то Формування крони в майбутньому буде вкрай важким. Крошня вишень, черешень і слив вкрай погано переформує і негативно реагують на видалення великих центральних або бічних плодоносних гілок.
Обрізка дерев взимку може бути актуальна для зерняткових культур, для високих яблунь або груш. Для таких дерев також можна проводити і річну обрізання - в тому випадку, якщо за сезон утворилося багато нових пагонів від півметра в довжину. Також слід видаляти внутрішні довгі пагони, які будуть загущать крону. Що стосується плодоносних гілок, то їх потрібно видаляти тільки в тому випадку, якщо вони поникли. Зверніть увагу: у груш і яблунь зазвичай плодоносять досить товсті гілки, яким 3-4 роки.
Що стосується кісточкових плодових дерев, то рекомендації тут будуть наступні:
кронах вишень, слив, черешень надають зазвичай форму кулі;
щоб підтримувати її в нормальному стані, досить щорічного проріджування;
під час обрізки також можна стежити, щоб висота дерева не перевищувала 2,5 метра;
абрикос і вишня старіють швидше слив, тому обрізати їх потрібно частіше і сильніше.
Якщо ви плануєте купити секатор для обрізки дерев, то в нашому каталозі знайдете всі підходящі варіанти - в тому числі і ті професійні моделі, які призначені для роботи на висоті з землі.