Нарізка овочів: основні форми. Пристосування для роботи

Нарізка овочів: основні форми. Пристосування для роботи />

04.05.2021

Святковий стіл завжди унікальний - в першу чергу, завдяки особливій сервіровці і ретельному прикрасі страв. Так, тут як ніколи буде актуальна красива нарізка овочів. Вона може бути в різних геометричних формах. Для неї використовуються спеціальні пристосування.

Давайте розберемося, як виконується фігурна нарізка овочів. По-перше, для кожної форми знадобиться ше відповідне пристосування. По-друге, далеко не для кожного овочевого прикраси знайдеться відповідний інструмент на звичайній кухні. Про це і поговоримо. І почнемо саме з різних форм і видів.


Як нарізаються овочі? Основні форми


Ось які види нарізки овочів особливо актуальні для святкової або ресторанної подачі:

  • Нарізка великими кубиками з розміром 20х20х20 мм. Використовується для картоплі та інших овочів, а також для ягід і кавунів.
  • Товсті брусочки завтовшки близько 8 мм. Найчастіше використовується для картоплі фрі.
  •  Batonnet або частини брусків, "маленькі палички" як варіант нарізки для французьких страв. Являє собою шматочок 8х8х50 мм. Такі брусочки слід нарізати добре заточеним кухарським ножем.
  • Середні кубики. Вони робляться розміром 8х8х8 мм. Найчастіше середні кубики використовуються для нарізки моркви і картоплі, які потім будуть використовуватися в рецептах тушкованого м'яса.
  • Соломка. Така нарізка являє собою досить тонку паличку розмірами 3х5х50 мм. Може використовуватися для смаженої картоплі, а також для приготування різнокольорових салатів.
  • Маленькі кубики. Це - найтонша нарізка з усіх можливих, оскільки сторона кубика тут буде вважатися 3 мм. Все, що менше, вже буде являти собою фарш. Використовують маленькі кубики зазвичай для соусів або гарнірів.
  • Стружка є тонку смужку, розміром всього 1,5х1,5х50 мм. Використовується зазвичай для ароматичних овочів або спецій (наприклад, часнику).
  • Скибочки або Пайсан - то, що найчастіше використовується будинку. У ресторанах такий вид нарізки використовується, якщо мова йде про страви, оформлених в кантрі-стилі.

Шіфонада або стрічка використовується для листових овочів або пряних трав.
Для квадратів і смуг можна використовувати спеціальний комбайн для нарізки овочів. Ця техніка відноситься до професійної. Коштує вона дорожча за звичайну, але для закладів громадського харчування або кейтерингу виявиться незамінною, так як виключає тривалий і одноманітний ручна праця з підготовки інгредієнтів.


Пристосування для фігурної нарізки овочів


Ніж для нарізки овочів робиться спеціальним ребристим. В результаті виходить незвичайний хвилястий зріз. Що важливо: за допомогою такого пристосування можна нарізати фрукти або овочі на салат як зазвичай, нестандартна форма виходить сама по собі. Таким чином можна нарізати сир, огірки, кабачки, морква та інші овочі. Виходить, що всі інгредієнти мають ребристу поверхню і виглядають дуже красиво.

Якщо потрібно викрутити з середини фрукта або овоча спіраль, то можна скористатися спеціальним штопором. Він працює за тим же принципом, що і звичайний штопор. Цікаво, що отримані спіралі можна скручувати між собою, з'єднувати, тим самим поєднуючи різні продукти.

Цікавий результат дасть і спіральна терка. Вважається, що таке пристосування для нарізки овочів дозволяє забезпечити форму довгого тонкого серпантину. Таким чином можна нарізати картоплю, кабачки, огірки або моркву. Важливо, що в цій тертці ножі заховані усередині корпусу, тому пристосування вважається безпечним. Травмуватися їм неможливо.

Також "спіральки" можна отримати за допомогою спеціального ножа-слайсера. У ньому є насадка, всередині якої прокручуються овочі. Таким чином можна підготувати огірки, кабачки і цукіні, а також картопля. Особливо добре вирізати картопляні дольки для смаження: вони будуть нагадувати чіпси і обов'язково сподобаються дітям.

Якщо планують готувати канапе, то можна скористатися спеціальними фігурними формочками. Вони дозволяють підготувати ковбасу, сир, овочі у вигляді незвичайних фігурок (наприклад, зірочок або кружечків, але це в найпростішому варіанті). Так, ви можете вибрати сердечка, ялинки, фігурки птахів, різні квіточки тощо. Такі прикраси святкового столу відразу зроблять канапе "тематичними", найкращим чином підходять до свята.

Ще одне пристосування призначене не для овочів, а для тесту. Його зручно використовувати, якщо ви готуєте випічку з овочевими начинками. Зазвичай такий аксесуар поставляється у вигляді набору з додатковими насадками. Вони дозволяють отримувати смужки з абсолютно рівними краями, а також з дрібним або великим зигзагом.

А для роботи з овочами і фруктами ще зручно використовувати спеціальні ложки або ножі для карвінгу. Наприклад, пристосування під назвою "Нуазет" дозволить робити красиві круглі вибірки, які особливо оригінально виглядатимуть на кабачках, гарбузах, кавунах або динях.

Зрозуміло, що одним пристосуванням для підготовки овочів і фруктів до подачі користуватися необов'язково. Ви можете використовувати кілька штук для найкращого результаті. Якщо вам потрібна відповідна машинка для нарізки овочів, ви можете замовити її у нас.